• hírek, aktualitások, információk

  Hírek aktualitások, információk

 • Az OPTEN Kft. „A” minősítésében részesült a cég

  Az OPTEN Kft. „A” minősítésben részesítette a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.-t

 • Pegazus díj

  A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kiemelkedő teljesítményének jutalma.

 • HAJDU Hőszivattyús szervizpartnerek listája

  A lista bővülése folyamatban.

 • HAJDU sikerek a Hungarotherm 2017. kiállításon

  Kettős elismerést szerzett a budapesti Construma kiállításon a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

 • A HAJDU termékei is az Otthon Melege Programban!

  Több, mint 100 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik 2017-ben az Otthon Melege program
 • Már kapható a HAJDU Zrt. legújabb terméke

  Érdemes megvásárolni az Aquastic Flat termékcsalád elektromos forróvíztárolóit.

 • „A” minősítés szerint a HAJDU Zrt. az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

  Az Opten Kft. „A”, azaz kiváló minősítésben részesítette a HAJDU Zrt.-t.

 • hírek, aktualitások, információk

  Gyorskereső szabadszavas keresés

 • Kérem ajdon meg egy keresőszót.
 • hírek, aktualitások, információk

  Sporthírek szponzorálás, támogatás

 • hírek, aktualitások, információk

  Hírlevél

 • Kérem kattintson a feliratkozás gombra és adja meg a kért adatokat.

  Feliratkozás
 • hírek, aktualitások, információk

  Tervezői szoftver

 • Letöltés

Hasznos információk

GYIK Kisokos

Korszerű melegvíz előállítás HAJDU hőszivattyús forróvíztárolóval

2016. július 05

Korszerű melegvíz előállítás HAJDU hőszivattyús forróvíztárolóval


Napjainkban egyre gyakrabban kerül előtérbe a kérdés, hogy  hogyan tudjuk családi házunk, lakásunk rezsiköltségét még  jobban csökkenteni. Ha már megtörtént a nyílászárók cseréje, a  külső fal szigetelése, felmerül a kérdés, hogy milyen lehetőség  van a további korszerűsítésre, amely viszonylag alacsony  költséggel megoldható.

A magyarországi lakások, családi házak túlnyomó része a  használati meleg vizet vagy villamos áramból, vagy pedig földgázból állítja elő. Ezeknek a kiváltására egy olcsó alternatíva lehet a hőszivattyús bojler beépítése. Ez történhet a jelenlegi rendszer kombinációjával, vagy teljes cseréjével is.

A feladat megoldására létezik magyar gyártmányú készülék, amelyet a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. gyárt
és Magyarországon is kapható. 
A HAJDU hőszivattyús forróvíztároló család, amelynek HB300 alap-,  HB300C alsó csőkígyós- és HB300C1 felső csőkígyó   s típusa 2015-ben  elnyerte a rangos Magyar Termék Nagydíjat.
 

A készülék működési elve:   
A hőszivattyú a lakás elhasznált levegőjét  felhasználva melegíti fel a tárolóban lévő vizet  60  °C-ra. Amennyiben a hőszivattyúból kifúvott  levegőt nem vezetjük a helyiségen kívülre, úgy  ez a hőelvonás hűti a helyiséget. Ha a  készülékből kiáramló levegőt kivezetjük, akkor  a  helyiség vagy lakás szellőzését szolgálja. A  készülék a ház szellőztető rendszeréhez is  csatlakoztatható. Mivel nedvességet nyer ki az  elhasznált levegőből, így a helyiség levegőjét szárítja.
Összefoglalva az előbbieket: a használati meleg víz előállítás mellett 
ugyanaz a készülék további előnyökkel is szolgálhat, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés!
Elektromos fűtőtest segítségével a használati víz 60 °C-ra felmelegíthető, tehát ez azt is jelenti, hogy önmagában egy hőszivattyús bojler képes ugyanazt kimeneti hőmérsékletet produkálni bármilyen időjárási viszonyok mellett, mint bármelyik hagyományos villanybojler, vagy gázüzemű vízmelegítő. Itt érdemes megemlíteni a rendszer előnyeit és hátrányait is.

Amit nagyon fontos tudni, és mérlegelni egy ilyen hőszivattyús rendszer beépítésekor, hogy milyen hőmérséklet ingadozás van a helységben, illetve a betápláláshoz használt levegő hőmérséklete milyen tartomány között ingadozik. Általánosságban jellemző a hőszivattyús rendszerekre, hogy a téli hónapokban, ha a betápláláshoz használt meleg levegő hőmérséklete csökken, akkor a rendszer hatásfoka is ezzel párhuzamosan csökken. Egy ilyen készülék működési tartománya rendszerint -7°C és + 43°C között mozog. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a készülék +43°C fokon sokkal jobb hatásfokkal (C.O.P-vel) üzemel, míg a tartomány alsó részén már esetenként szükséges, hogy a kiegészítő fűtés is besegítsen a melegvíz előállításánál. Ez a rásegítés azonban még mindig azt jelenti, hogy egy ilyen készülék optimális esetben harmad annyi energia felhasználásával képes üzemelni, mint egy villanybojler. Ez egy 25°C hőmérséklet esetén 3.5 C.O.P értéket jelent. Itt érdemes kitérni emiatt a kombinálhatóságra is. Mivel a hőszivattyú rásegítő elektromos fűtése már önmagában képes kb 100-120 litert tud a fűtőegység felfűteni, ezért a villany vagy gázbojlerekkel történő kombinálás értelmetlen. A készülék kialakítása azonban olyan, hogy a HMV tartály belsejében további csőkígyó helyezkedik el, ami lehetőséget ad napkollektorral történő kombinálással, vagy akár a vegyes tüzelésű kazán fűtési rendszerével történő összekapcsolásra, és ezáltal a fűtésre szánt hőt melegvíz készítésre is használhatjuk.

A beépített csőkígyó lehetőséget ad hő kivételére is, így passzív házak fűtésére is felhasználható és elegendő a hőszivattyú által termelt hő.
 A tartály és a belsejében elhelyezkedő csőkígyó külső része tűzzománc bevonattal rendelkezik, továbbá beépített aktív anód biztosítja a korrózióvédelmét. A készülék anódfogyás kijelzővel rendelkezik, amely az anód állapotát, elhasználtságát mutatja, és a készülék leürítése, megbontása nélkül ellenőrizhető az anód állapota.


A készülék önálló szabályozással rendelkezik, rengeteg előre beprogramozott beállítási lehetőséggel. Az alap beállításoknál ki kell választani, hogy a készülék tisztán hőszivattyúként, ECO módban, vagy kombinált üzemmódban a kisegítő fűtés felhasználásával, vagy akár csak hagyományos villanybojlerként üzemeljen elektromos áram felhasználásával. A felhasználó a három fajta üzemmódot a szerint választja ki, hogy a környezetből a készülék mennyi energiát tud felszabadítani és felhasználni, illetve milyen hőmérséklettel rendelkezik a lakásba belépő hidegvíz. Természetesen kiválasztható az is, hogy milyen hőmérsékletű melegvizet szeretnénk előállítani, de akár időzíthetjük is a hőszivattyút, hogy mikor üzemeljen és milyen időtartamig. 

Helmeczi Árpád
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt