• hírek, aktualitások, információk

  Hírek aktualitások, információk

 • Az OPTEN Kft. „A” minősítésében részesült a cég

  Az OPTEN Kft. „A” minősítésben részesítette a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.-t

 • Pegazus díj

  A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kiemelkedő teljesítményének jutalma.

 • HAJDU Hőszivattyús szervizpartnerek listája

  A lista bővülése folyamatban.

 • HAJDU sikerek a Hungarotherm 2017. kiállításon

  Kettős elismerést szerzett a budapesti Construma kiállításon a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

 • A HAJDU termékei is az Otthon Melege Programban!

  Több, mint 100 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik 2017-ben az Otthon Melege program
 • Már kapható a HAJDU Zrt. legújabb terméke

  Érdemes megvásárolni az Aquastic Flat termékcsalád elektromos forróvíztárolóit.

 • „A” minősítés szerint a HAJDU Zrt. az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

  Az Opten Kft. „A”, azaz kiváló minősítésben részesítette a HAJDU Zrt.-t.

 • hírek, aktualitások, információk

  Gyorskereső szabadszavas keresés

 • Kérem ajdon meg egy keresőszót.
 • hírek, aktualitások, információk

  Sporthírek szponzorálás, támogatás

 • hírek, aktualitások, információk

  Hírlevél

 • Kérem kattintson a feliratkozás gombra és adja meg a kért adatokat.

  Feliratkozás
 • hírek, aktualitások, információk

  Tervezői szoftver

 • Letöltés

Hasznos információk

GYIK Kisokos

Új arc, régi ismerős


 A múltat végképp eltörölni nem lehet. De lehet belőle építkezni. Az ötvenes években hadiipari üzemnek épült téglási telep első ránézésre ma is inkább erődnek, mintsem gyárnak tűnik. A busz is itt áll meg, a bejáratnál. Megszokták. Az igazi változások nem kívül, hanem a falakon belül történtek. A kerítések ma már nem védenek katonai titkokat, a tulajdonosok szívesen osztják meg velünk a Hajdu márkanév túlélésének és sikerének titkát.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson lévő, 1952-ben alapított gyár a nyolcvanas évek végére nőtt közepes méretű iparvállalattá, a saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított háztartási termékekkel.
A vállalatot 1993-ban kezdték el privatizálni, ami egy évvel később fejeződött be - mondja Novotni Lajos (67) a Hajdu Hajdúsági Iparművek Zrt. egyik tulajdonosa. A gyár nem tartozott a zsírosnak ígérkező, könnyen lenyúlható privatizációs falatok közé, nem is kapkodtak érte. Az ott dolgozó vezetők viszont bíztak saját tudásukban és a stabil felvevőpiacban. Belevágtak. A magánosításra konzorciumot hoztak létre, amiben a vezetőség tulajdonrésze ötven százalék feletti volt, a tulajdonosi kör további részét pedig a munkavállalók és külső szakmai befektetők alkották.
A vállalat öt vezetője megalapította a Hajdu Management Kft.-t, amely folyamatosan felvásárolta a munkavállalók részvényeit, így mára 98-98,5 százalékos tulajdonrészük van a három részre vált Hajdúsági Iparművekben.

Három részre szakadva
Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a vállalat szerkezete átláthatatlan volt - mondja Novotni Lajos -, nehezen tudtak rajta eligazodni az üzleti partnereink. Így a különböző profiloknak megfelelően 2005 szeptemberében három cégre vált szét a Hajdu Rt.: a 450 millió forint jegyzett tőkéjű Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. a hagyományos háztartási gépek (mosógépek, vízmelegítők) gyártását folytatja tovább. A Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. - ennek jegyzett tőkéje háromszázmillió forint - lemezalakítással készülő autóalkatrészeket (például kipufogókat, ülésalkatrészeket) állít elő. A 350 millió forint jegyzett tőkéjű Hajdu Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. pedig a cég tulajdonában lévő ingatlanokat és az infrastruktúrát kezeli, és ipari park jellegű tevékenységet végez a téglási gyártelepen. A hajdú-bihari telephelyen a cégek egymástól fizikailag is elkülönülten működnek, és a termeléshez szükséges berendezéseket is ennek megfelelően csoportosították át.

Váltani tudni kell
A szocialista ipar kissé kopott fényű ékkövének magánosítása óta nem ez volt az első komoly változtatás: 2002-ben stratégiaváltásra kényszerült a cég. A vállalatot annak idején e-hitelből privatizálták, jelenleg 1,7 milliárd forint a hitelállományuk. A vállalat magánosításakor három év piacvédelmet kértek, ám ezt nem kapták meg. Így Novotni Lajos fogalmazása szerint "egy éjszaka alatt kellett volna átállnunk a piacgazdaságra".
Változtatni kellett a termékskálán és csökkenteni az üzemben dolgozók létszámát. A vállalatnál jelenleg nyolcszáz embernek adnak munkát, a gyár fénykorában pedig 3200-3400 alkalmazottjuk volt. A szocializmus véget ért, Tégláson új korszak kezdődött. Az átszervezés sikert hozott, bár a stratégiaváltás első évében a költségek jóval gyorsabban nőttek, mint az árbevétel. Mindezek és a forint gyengülése miatt 2003-ban 280 milliós veszteséget kellett elkönyvelnie a Hajdunak. De ez csak egy év volt. 2005-ben már 7,3 milliárd forint volt a vállalat árbevétele, a nyereség pedig 111 millió. Erre az évre 8,8 milliárd forintos forgalmat terveznek és háromszázmillió forint nyereséget.

Talpon maradni
Az értékesítési rendszer átalakítása azzal járt, hogy megszüntettük saját márkaboltjainkat, csak áruházláncokban és szakkereskedőkön, szakáruházakon keresztül forgalmazzuk termékeinket - mondja Novotni Lajos. Ezért területi képviseleti és vevőlátogató rendszert alakítottak ki a Hajdunál. Ez a változtatás hatott a marketing- és reklámstratégiájukra is: nem önállóan, hanem az áruházláncokon keresztül hirdetik termékeiket.
A keleti blokk piacainak megnyitásakor nyugatimárka-láz söpört végig az embereken, a Hajdu mégis talpon tudott maradni, mert termékei masszívak, megbízhatóak, és minden szerelő meg tud birkózni velük. A gyár így a húsz százalékkal magasabb árak dacára is tartani tudta a lépést a nyugati konkurenciával. Sőt akadt olyan terület, ahol nem is volt versenytársa. Hagyományos keverőtárcsás mosógépet és centrifugát nem is importálnak az országba, és a Magyarországon eladott forróvíztároló berendezések hatvan százalékát is a Hajdúsági Iparművekben gyártják.

Külföldön is keresett
Téglási gyártelepén kívül a Hajdunak Franciaországban és Németországban van leányvállalata. Franciaországból szervezik a belga, spanyol és észak-afrikai exportot. Németországban pedig az osztrák, a cseh és holland árukivitelt. Téglásról indul az angol, svéd, lengyel, valamint a jordán és az egyiptomi export. Az igen erős nyugati kereskedelmi kapcsolatok még a rendszerváltás előtt születtek, ugyanis a Hajdu a szocialista országok közül csak az egykori NDK-ba exportálhatott. A többi termék pedig keményvalutás piacra ment.
A KGST összeomlásával így nem volt jelentős piacvesztesége a vállalatnak, mondja Novotni Lajos. Ennek most az a hátránya, hogy nehezen tudunk gazdasági kapcsolatokat kiépíteni Oroszországban és Ukrajnában.
Külföldön szintén nagy áruházláncokon keresztül értékesíti termékeit a Hajdu, ám nem mindenhol saját márkanév alatt. Az export jelentős része - mintegy negyven százaléka - OEM termék, vagyis más márkanév alatt értékesítik. Franciaországban a Saunier Duval, Spanyolországban a Dicosa, Belgiumban pedig a Renova Bulex égisze alatt. Viszont Németországban, Svédországban, Egyiptomban és Jordániában csak Hajdu néven forgalmazzák árucikkeiket.

Folyamatos fejlesztés
A privatizáció után kétmilliárd forintot költöttek gépvásárlásra, és a gyártósorokat is modernizálták, környezetbarát technológiával váltották ki a korábban használt vegyszeres technológiákat. És nem állnak meg. A Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt.-ben forróvíztárolók gyártását fejlesztik, beindították az indirekt fűtésű tartályok előállítását is. További beszállítói szerződésekkel kívánják növelni a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. forgalmát - jelenleg az Arvin Meritornak és a Rábán keresztül több multinacionális cégnek gyártanak alkatrészeket. A téglási gyártelep területén pedig ipari parkot szeretnének kialakítani, ami a Hajdu Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. feladata. Mivel a térség hátrányos területnek számít, ezért az itt letelepedő cégek beruházásaik 50-70 százalékát kaphatják meg állami juttatás formájában.

Egyedül nem megy
Mindig a munka volt a legfontosabb, amihez elengedhetetlen a jó családi háttér - vallja Novotni Lajos. Ennek megteremtésében nagy szerepe van pedagógus feleségének, aki oroszlánrészt vállalt három gyermekük nevelésében.
A Hajdu irányításában már részt vevő Annán kívül még két fiúgyermeke és három unokája van a házaspárnak. A sport nagyon fontos Novotni Lajos számára, szükséges számára a kiegyensúlyozott élethez. Napi egy-másfél órát mozog: fut, teniszezik, kerékpározik és kajakozik.
- Szerencsés embernek vallom magam, azzal foglalkozhatom, amit szeretek - mondja. - Az, hogy vezető vagyok, számomra azt jelenti, hogy szélesebb körben, jobban van lehetőségem megvalósítani azt, amit szeretnék - folytatja Novotni Lajos. Munkájáról több kitüntetés is tanúskodik irodájában. Ezek közül számára legkedvesebb a Miskolci Egyetemtől kapott emlékplakett. 15 évig tanított itt gépészmérnököket.

A SIKER TITKA

Minőségi termék

 • Szakértelem
 • Állandó fejlesztés
 • Következetes vezetés
 • Időben váltani

"Mindig ragaszkodtunk a minőséghez. Még akkor is, ha ez rövid távon nem hoz biztos eredményt, de hosszú távon csak így érdemes gondolkozni és dolgozni, csak így éri meg."Novotni Lajos