• hírek, aktualitások, információk

  Hírek aktualitások, információk

 • Az OPTEN Kft. „A” minősítésében részesült a cég

  Az OPTEN Kft. „A” minősítésben részesítette a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.-t

 • Pegazus díj

  A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kiemelkedő teljesítményének jutalma.

 • HAJDU Hőszivattyús szervizpartnerek listája

  A lista bővülése folyamatban.

 • HAJDU sikerek a Hungarotherm 2017. kiállításon

  Kettős elismerést szerzett a budapesti Construma kiállításon a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

 • A HAJDU termékei is az Otthon Melege Programban!

  Több, mint 100 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik 2017-ben az Otthon Melege program
 • Már kapható a HAJDU Zrt. legújabb terméke

  Érdemes megvásárolni az Aquastic Flat termékcsalád elektromos forróvíztárolóit.

 • „A” minősítés szerint a HAJDU Zrt. az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője

  Az Opten Kft. „A”, azaz kiváló minősítésben részesítette a HAJDU Zrt.-t.

 • hírek, aktualitások, információk

  Gyorskereső szabadszavas keresés

 • Kérem ajdon meg egy keresőszót.
 • hírek, aktualitások, információk

  Sporthírek szponzorálás, támogatás

 • hírek, aktualitások, információk

  Hírlevél

 • Kérem kattintson a feliratkozás gombra és adja meg a kért adatokat.

  Feliratkozás
 • hírek, aktualitások, információk

  Tervezői szoftver

 • Letöltés

Hasznos információk

GYIK Kisokos

Környezetirányítás

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. környezetpolitikája

 
Társaságunk eleget kíván tenni valamennyi érdekelt fél, kiemelten a vevők, a hatóságok, a lakosság a tulajdonosok és a munkavállalók elvárásának, hogy termékeink fejlesztése, gyártási folyamataink kialakítása, működtetése és a kapcsolódó tevékenységek során a környezeti elemek gazdaságos felhasználásán, a környezetterhelések minimalizálásán keresztül hozzájáruljunk a fenntartható fejlődéshez.
 
Kötelezettséget vállalunk az érvényes jogszabályok, szabványok, szakhatósági előírások betartására, és környezetvédelmi céljaink elérése érdekében olyan intézkedéseket hozunk, amelyek lehetővé teszik a környezetterhelési kockázatok mérését, kiértékelését és csökkentését.
 
Tevékenységeink során fontos szempont a környezet megóvása, fejlesztése, ezért a teljes szervezetet átfogó, az MSZ EN ISO 14001 számú szabvány szerint tanúsított környezetirányítási rendszert működtetünk, amely kapcsolatban áll és közös elemeket is tartalmaz a tanúsított minőségirányítási rendszerrel.
 
Termékfejlesztési irányaink között - a termék teljes életciklusát figyelembe véve - kiemelt szerepet szánunk a környezetkímélő, környezeti energiát és más energiaforrásokat kombináltan és jó hatásfokkal hasznosító berendezéseknek.
 
Technológiáink továbbfejlesztése során előnyben részesítjük a környezetet kevésbé terhelő, kevesebb veszélyes hulladékkal járó, az egészségvédelem szempontjából kedvezőbb megoldásokat.
 
Szállítóink kiválasztásakor kiemelt szempont a környezetvédelmi követelmények teljesülése. Vevőinket tájékoztatjuk a termék alkalmazásával, kezelésével kapcsolatban felmerülő környezeti kérdésekről, az anyag és energiatakarékos üzemeltetési lehetőségekről, a fogyó és a megújuló energiaforrások célszerű felhasználásairól.
 
Kiemelten kezeljük a munkavállalók környezetszemléletének, a környezet iránti elkötelezettségének állandó fejlesztését, és nagy súlyt helyezünk az anyag- és energiatakarékosságra.
 
A nyilvánosság számára eljuttatunk minden olyan információt, amelyek tevékenységünk környezeti hatásainak értékeléséhez szükségesek.

Éves energetikai jelentés - 2017

Környezetirányítás (ISO 14001)

 
A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. a természeti környezet megóvását, a környezeti elemek gazdaságos felhasználását, a környezetterhelések minimalizálását elsődleges feladatának tekinti, amit az 1995-ben Magyarországon elsőként megszerzett "Környezetbarát Termék" oklevél is tanúsít. A környezetvédelmi célok még hatékony megvalósításához cégünk 1997-ben ISO 14001 szerinti tanúsított környezetirányítási rendszert vezetett be és működtet, melynek felülvizsgálatát a tanúsító cég évente elvégzi.
 
A rendszerauditokon kívül a környezetvédelmi hatóságok is rendszeres, általában évenkénti helyszíni szemléket, felülvizsgálatokat tartanak, illetve méréseket végeznek cégünk telephelyén, amelyeken sorozatban bizonyítanunk kell a legújabb jogszabályi követelmények szerinti működésünket, nyilvántartásainkat és hatósági bejelentéseinket, illetve folyamatos, állandó fejlesztésre késztet bennünket.
 
Társaságunk törekszik az elsők között információhoz jutni az új jogszabályi, illetve szabványkövetelményekről, így időben, megelőző jelleggel tudunk felkészülni és alkalmazkodni a környezetet érintő új követelményekhez és tendenciákhoz. Társaságunk meghatározza fejlesztendő területeit, tevékenységeit. Ehhez igénybe veszi különböző elismert tanácsadó cégek, személyek helyszíni felmérését, átvilágítását, javaslatait.

A környezetvédelem érdekében végrehajtott főbb fejlesztéseink, tevékenységeink

 
A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. stratégiai feladatnak tekinti az új anyag- és energiatakarékos, környezetbarát technológiák bevezetését. Komoly erőfeszítéseket teszünk a helyi, a hazai és a nemzetközi közösség elvárásainak kielégítése és a környezetszennyezés, toxikus kibocsátás, energiafelhasználás csökkentése érdekében.
 
Konstrukciós jellegű kiemelt fejlesztések:

 • alacsony készenléti energiaigényű (villamos, gázüzemű) forróvíztárolók kifejlesztése,
 • a megújuló energiaforrásokat (pl. napenergiát) hasznosító használati melegvizet előállító rendszerek kifejlesztése és piaci bevezetése,
 • korszerű konstrukciójú, kevés számú beépülő alkatrésszel működő belső, motorfékes centrifuga kifejlesztése.

Technológiai jellegű kiemelt fejlesztések:

 • az oldószeres festés kiváltása bevonatos lemez-feldolgozási, valamint elektrosztatikus porszórási technológiákkal,
 • környezetbarát, hulladékszegény, szemcseszórásos felület-előkészítési technológia bevezetése a zománcozás előtti vegyi előkészítés helyett,
 • az energiatakarékos zománcbeégetés megoldása új, energiatakarékos, sugárzócsöves beégető kemence telepítésével,
 • freonmentes poliuretán habosítási eljárás alkalmazása,
 • számítógép-vezérelt, hulladékhőt hasznosító, anyag- és energiatakarékos habosítás,
 • egészségre- és környezetre fokozottan veszélyes technológiák (pl. krómsavas maratás, perklór-etilénes zsírtalanítás, galvanikus horganyzás) kiváltása.

Egyéb kiemelt környezetvédelmi fejlesztések, tevékenységek:

 • a targoncapark lecserélése kisebb környezeti terhelésű gázüzemű targoncákkal,
 • a múltbéli talajszennyeződések önkéntes feltárása és megszüntetése korszerű talajtisztítási technológiák alkalmazásával.

A fenti fejlesztésekkel párhuzamosan kiképeztük a fejlett technika kezelésére és karbantartására kiválasztott dolgozókat, a berendezés-szállító cégek szakembereinek bevonásával.
 
Továbbra is elsődleges célunk a keletkező veszélyes hulladék és légszennyező anyag kibocsátás minimalizálása, új fejlesztések, technológiák, megoldások bevezetése, alkalmazása révén.
 
A telephelyen 2005-ben - független szakértő cégek és akkreditált laboratóriumok által - végzett teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat eredményei alapján társaságunk 2006. I. félév óta tevékenységére Egységes környezethasználati engedéllyel rendelkezik.